Lucian Blaga

Lucian Blaga

Nascut la 9 mai 1895 la comuna Lancram, Regiunea Hunedoara ; decedat la 9 mai 1961 la Cluj

a fost un poet, sustinator infocat al activitatii publicistice in Transilvania si al Literaturii Romane

Primii ani

1895-05-09   Se naste Lucian Blaga in comuna Lancram, din fostul judet Alba, regiunea Hunedoara, al noualea copil si cel din urma. Copilaria sa a stat, dupa cum el insusi marturiseste, sub semnul unei fabuloase absente a cuvantului, autodefinindu-se "mut ca o lebada", deoarece viitorul poet nu a vorbit pana la varsta de patru ani. Fiu de preot, Isidor Blaga despre care afla de la fratii lui ca "era de o exuberanta si de o volubilitate deosebit de simpatica", este al noualea copil al familiei, iar mama lui Ana Blaga, nascuta Moga, pe care autorul o va pomeni in scrierile sale ca pe " o fiinta primara". Cu doua doua lui inainte sa se nasca Lucian, familia Blaga pierdea o fetita, Leila, care cazuse intr-un vas cu apa clocotita. Parintii au sperat ca Lucian va fi o fetita, iar cand a venit sorocul dezamagirea a fost mare: un baiat iar nu o fetita cum isi doreau parintii. Parintii vazand ca mezinul nu vorbeste il duc la Sebes, la control, la doctorul Pop-Elekes, care ii mai linisteste: "copilul este intreg". Rugile mamei si frica de a nu-i face de ras in sat il fac pe Lucian sa vorbeasca " Tineam mana, rusinat, peste ochi si vorbeam".

1901-09-01 - 1902-06-01   Il aflam inscris in clasa I primara a scolii din Lacram. In acest an scolar, Lucian si-a insusit scrisul si cititul, insa este fascinat de orele de " istorii biblice". Isidor Blaga socotea util sa-si obisnuiasca feciorii cu programul scolar inca de la varsta de 6 ani, pentru ca un an mai tarziu sa-si poata inscrie feciorii in clasa I a scolii germane din Sebes. Aceasta constituia o modalitate eficienta de a-i determina sa-si insuseasca limba germana, singura la acea vreme, care putea sa le deschida calea continuarii studiilor in tari ca Austria, Germania ori Elvetia.

1902-09-01   Lucian Blaga este inscris in clasa I-a primara la " Elementar Volkschule fur Knaben" din Sebes, judetul Alba. De-a lungul intregului an scolar elevii erau obligati sa locuiasca la Sebes. Lucian urma sa locuiasca pe strada Parcului, la nr. 2, unde fratii sai Liciniu si Longin se aflau in gazda de mai multi ani. Gazda era doamna Iosefina Pullok, vaduva unui ofiter din armata imperiala care se ingrijea de tinerii locatari " ca de copiii ei". In aceeasi locuinta, Lucian isi va intalni si verii primari : Nita, Romi si Vichi.

1903-06-01   Vara. Face o calatorie de 6 saptamani in Muntii Sebesului ( la Bistrita) impreuna cu familia. Acum se stabileste o legatura mai intensa intre mezinul Lucian si tatal sau.

1904-07-01   Face o vizita familiei Bena din Pianul de Jos. Aici Lucian face cunostinta cu un fonograf. In fata masinii vorbitoare, Lucian ramasese "aidoma unui sfinx cu privirea pironita spre fonograf in cine stie ce departari. Cineva l-a intrebat : ce spui despre aceasta inventie? Dupa cateva clipe de retinere, el a raspuns" Pai, zau, nu stiu ce sa zic. Parca mai ai ceva de zis?"

1905-05-09   La Sebes, s-a comemorat centenarul mortii lui Friedrich Schiller. Cu acest prilej, s-au distribuit elevilor, gratuit, volume cuprinzand viata poetului si dramaturgului. Lucian Blaga citeste pasionat aceste carti iar "vorbele lor trezeau in mine ca o muzica"

Adolescenta

1906 - 1914   Impreuna cu Liciniu, Lucian se indrepta spre Liceiul "Andrei Saguna" din Brasov, unde avea sa studieze timp de 8 ani, intre anii 1906-1914. Sosirea la Brasov nu e usoara, nu putine fiind zilele cand Lucian plangea de dorul parintilor. Se uita cu nostalgie si evrifica in fiecare zi casuta postala, sperand ca va primi si el scrisori de acasa. Pe toata durata studiilor liceale, Lucian Blaga are o situatie materiala precara. Din primul an da meditatii: in vacantele scolare, nu ezita sa-si pregateasca colegii in schimbul hranei si locuintei: dadea meditatii la matematici si chiar desena harti la geografie. Duminica, impreuna cu alti colegi, ascultau timp de 4-5 ore Slujba din biserica "Sf. Nicolae" din Schei, unde primeau in dar coliva si le mai alina foamea. Inclasele a V-a si a VI-a, Lucian avea sa-si manance pranzul gratuit la "masa studentilor". Sambata seara, mai era oprit sa serveasca cina in casa unei rude mai indepartate, Iosif Blaga. Fata profesorului Iosif Blaga se va pregati zilnic alaturi de Lucian. Dar pe langa foame, frigul era cel mai apasator. Dupa moartea tatalui, in vara anului 1908, situatia financiara precara a familiei Blaga, se reflecta in imbracamintea mezinului Lucian. Lucian incepe sa se rusineze de imbracamintea sa care era " mai zdrentaroasa decat a lui Mis un cersetos sas cunoscut de toti copiii din Sebes" si ii scrie mamei sale sa-i faca un costum nou. Inima de mama nu rezista rugamintilor mezinului astfel ca, Lucian, isi primeste costumul mult dorit. Cu aceasta ocazie compune si o poezie : Oda hainelor.

1908-08-05    Moare Isidor Blaga, tatal poetului, la orele 22, inainte de a fi implinit 57 de ani.

1908-09-01 - 1909   Dupa moartea tatalui, familia se muta la Sebes. In biblioteca familiei a descoperit operele lui Schiller si Goethe, in limba germana, iar in limba romana incee sa-i citeasca pe Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Caragiale, Odobescu, Mihail Sadoveanu, Goga si Nicolae Iorga.

1909   Prima incercare de a debuta in literatura are loc in anul 1909, cand Lucian trimite una din poeziile scrise la revista Tara noastra din Sibiu. La posta redactiei, i s-a raspuns cu o incurajare.

1910   In primele luni ale anului, Lucian Blaga trimite cateva poeme ziarului Tribuna.

Debutul

1910-03-26   Apare prima poezie a tanarului scriitor Lucian Blaga . Poezia se numea Pe tarm si aparea in ziarul Tribuna de la Arad. Era publicata pe a treia pagina a ziarului si semnata cu initialele L.B.

1910-05-08   Apare in acelasi ziar Tribuna de la Arad a doua poezie a lui Blaga poemul Noaptea. Era alcatuit din trei strofe a cate opt versuri si era semnat cu numele intreg.

Adolescenta

1910-05-16   Trimite cateva poezii si revistei Luceafarul; i se raspunde la posta redactiei" Prea sunteti tanar... ca sa vi se ierte pacatul de a scrie versuri fara rima. Dar scrieti inainte... se pare ca aveti ceva de spus".

1910-10-01   Lucian Blaga l-a cunoscut si s-a imprietenit cu Aron Cotrus. Inca din anul 1908, Aron Cotrus publicase versuri in revistele Luceafarul din Sibiu Tribuna din Arad, dar si Ramuri din Craiova.

1910-10-01   Citeste doua poezii in prima sedinta a Societatii literare" Ioan Popasu". Dintre cele doua poezii, dar poezia Naufragiatii, avea sa impresioneze. Cu toate acestea" noi toti nu ne-am dat seama ca se ridica o stea de prima ordine".

1911-03-31 - 1911-04-24   Iosif Blaga organizeaza o excursie in Italia, participa si Lucian Blaga, care achita o taxa de 242 de coroane si 60 de bani. Excursionistii s-au oprit in Bucuresti; au viiztta Academia Romana unde le-au fost prezentate manuscrisele lui Mihai Eminescu; apoi de la Constanta un vapor romanesc i-a dus la Itsanbul si Atena; apoi ajung in Sicilia, urmeaza calatorie cu trenul vizitand Cartagina, Messina, Regio, Neapole, Pompei, insula Capri, Puzzuoti, Roma, Florenta, Venetia, Fiume, Abbazia, apoi din nou cu trenul a Budapesta si inapoi la Brasov. Isi petrece timpul in librarii, fiind interesat de carti de filosofie si vizitand vestigiile istorice.

1911-11-01   Lucian continua sa scrie. Redacteaza sceneta Dar de Craciun. Tot din aceasta perioada dateaza si poezia Oda hainelor!

1914-03-25   Ziarul Romanul din Arad ii publica eseul "Reflexii asupra intuitiei lui Bergson" neasteptat de repede, in nr. 57 chiar pe prima pagina! Il semneaza cu pseudonimul Ion Albu.

1914-04-30   Lucian sustine ultimul examen pentru clasa a VIII-a la obiectele: matematia, fizica, romana, germana, latina, elina, istorie, religie si propedeutica filosofica pe care le promoveaza cu calificativul "foarte bine". La limba maghiara profesorul Alexandru Banciu il noteaza doar cu catificativul "bine".

1914-06-18 - 1914-06-24   Lucian Blaga sustine examenul de maturitate: la toate materiile a obtinut calificativul " foarte bine". A facut o impresie deosebita comisiei, colegilor si asistentei prin raspunsul la fizica.

1914-06-28   Lucian Blaga coboara din trenul de Brasov in Vintul de Jos. Reusise sa treaca cu bine peste examenul de bacalaureat. La Vintul de Jos , schimba trenul spre Sebes-Alba. Se raspandeste vestea ca Franz-Ferdinand, mostenitorul tronului habsburgic, fusese asasinat. Era doar inceputul unui razboi mondial si asta ii incurca planurile de a pleca din toamna la Jena, sa studieze filosofia.

1914-08-01   Pe strazile din Sebes au aparut afise anuntand starea de asediu si mobilizarea generala. Se declansase razboiul iar barbatii erau chemati la arme. In familia Blaga, Lionel si Longin, amandoi sublocotenenti in rezerva, sunt trimisi pe front: Lionel in Galitia, iar Longin in Bosnia. Pentru Lucian insa, izbucnirea razboiului insemna naruirea proiectului de continuare a studiilor in strainatate.

1914-09-01   La putin timp dupa ce a plecat la razboi, Lionel se re-intoarce bolnav acasa : in Galitia, un taran ii oferise un pahar cu lapte otravit! Lui Lionel ii datoreaza Lucian sustragerea de la efectuarea serviciului militar: acesta il sfatuieste sa se inscrie la Seminarul Teologic de la Sibiu: "-Dar nimenea nu te sileste sa te calugaresti, nici sa devii preot (...) sa scapi de melita razboiului, despre asta evorba!"

1914-09-20   Lucian se inscrie, fara sa mai stea pe ganduri, la sectia teologica a Institutului pedagogico-teologic al Arhidiecezei ortodoxe-romane de la Sibiu. Aici va avea grija de el verisoara sa, Veturia, casatorita la Sibiu cu asesorul Mitropoliei, Lazar Triteanu. Cantareata innascuta, Veturia cantase la Festivalul Wagner, din Bayeruth , find supranumita "privighetoarea Transilvaniei".

1914-12-20   In vacanta de Craciun, Lucian s-a intors la Sebes, fiind decis sa nu mai revina la seminar. Solicita periodic prelungirea concediului sub motiv ca e bolnav. Continua sa citeasca si sa scrie: " Poezia nu a contenit niciodata a-mi face semne! avea sa spuna scriitorul despre aceasta perioada.

1915-03-01   La inceputul lunii, se hotaraste sa-si incerce fortele la Gazeta Transilvaniei unde trimite 27 de aforisme.

1915-03-19   In numarul 62, ii apar pe prima pagina a ziarului sub numele de "Cugetari".

1915-04-01   Lucian ii expediaza, din nou, un grup de 14 noi aforisme.

1915-04-22   Are noroc si de aceasta data si ii sunt publicate in nr. 107 din ziarul Romanul, sub titlul "Din carnetul meu".

1915-05-22   Se consemna intr-un proces-verbal neprezentarea la examenele pentru Cursul I a mai multor studenti printre care si Lucian Blaga. In aceasta perioada este indragostit, cu adevarat, de fiica protopopului.

1915-06-01   Trimite la Brasov, alte 23 de aforisme sub titlul "Reflexii" care ii vor fi publicate pe rand : 6 in numarul 155 din 18 iulie, iar restul in numarul 162 din 28 iulie. Impreuna cu Andrei Otetea, isi petrece vara la Sibiel, un sat de munte.

1915-09-27   Solicita rectoratului reinscrierea in "Cursul I", motivand imposibilitatea continuarii studiilor in strainatate, din cauza " imprejurarilor razboinice". I se aproba cererea si este nevoit sa dea examenele la care nu se prezentase, o luna mai tarziu.

1915-10-22   Ziarul Romanul ii publica 33 de aforisme, sub semnatura Lucian Blaga. Cu aceasta ocazie, primeste o scrisoare de la Vasile Goldis- directorul ziarului- care ii propune o colaborare la ziar pe teme filosofice.

1915-10-30   Reuseste sa treaca cu bine peste examene si ii trimite domnului Vasile Goldis un scurt eseu intitulat "Mister" : dincolo de aparentele realului se afla alte realitati pe care inca nu le cunoastem suficient; dar daca inca nu le cunoastem nu inseamna ca ele nu exista!. Eseul place si este publicat la 14 noiembrie 1915.

1915-11-28   I se publica urmatorul eseu "Crticism si istorie".

1915-12-01   In primele zile ale lunii , Lucian solicita o invoire de a merge acasa. Scopul era sa trimita noi materiale lui Vasile Goldis. Va ramane acasa pana in primavara anului 1916

1915-12-12   Un nou eseu ii apare in ziarul Romanul, intitulat " Eroism in gandire".

1915-12-18 - 1915-12-25   Acelasi ziar Romanul ii publica 30 de aforisme.

1916-01-06 - 1916-03-08   Ii apar alte 40 de aforisme in paginile ziarului condus de Vasile Goldis.

1916-01-28   Lui Lucian Blaga ii apare un nou eseu " Conceptia despre lume si stiinta"

1916-02-01   Prin intermediului verisoarei sale, Veturia Triteanu, Lucian reuseste sa patrunda si in paginile revistei Convorbiri literare unde ii apare un studiu care este primit cu muta simpatie si interes. Lucian insa nu se poate bucura de acest succes: difuzarea revistelor romanesti in Ardeal fusese oprita!

1916-03-13   Ziarul Romanul se desfiinteaza. Ii ia locul Pagini literare, sub conducerea lui Victor Stanciu. Lui Lucian Blaga ii apar : eseul "Mit si constiinta" in luna martie; trei aforisme si eseul "Doua tendinte in teoria cunoasterii" in luna aprilie; articolul " Ipoteze indiferente" la sfarsitul lunii mai. Lucian Blaga continua insa sa scrie si devine o vedeta in familie, mai ales ca se bucura de sprijinul mamei, al fratilor : Lionel si Letitia care-l incurajau in ceea ce scria. Eseurile si aforismele publicate atrag atentia lui Ion Agarbiceanu care avea sa exclame: " Profunzimea, sinceritatea si adevarul lor m-au impresionat adanc, si o rara bucurie mi-a umplut sufletul. Mi-am zis: iata un om nou in Ardeal, unul care va deschide drumuri noi in miscarea noastra culturala".

1916-05-01   Lucian se afla la Sibiu; era hotarat sa-si treaca toate examenele pentru a promova in anul al-II-lea. Reuseste sa le treaca cu bine si revine la Sebes, de unde trimite revistei Pagini literare un nou eseu " Problemele fantoma".

1916-07-01   Moare profesorul Tit-Livius Blaga. Medicii nu izbuteau sa se pronunte asupra diagnosticului. Este internat intr-o clinica din Budapesta: era insa prea tarziu. Avea numai 35 de ani si era primul dintre frati are murea! Este inmormantat la Orastie, fiind plans de toata familia si de sotia acestuia, Malvina, care isi exprima gandul sinuciderii. Lucian este cel care poarta o discutie cu vaduva " daca tu iti omori copiii si te omori si pe tine, nu crezi ca asta ar fi o crima ingrozitoare, un pacat de neiertat? Ar fi cea mai mare crima ce-o poate savarsi un om, dupa care in vecii vecilor nu vei mai ajunge in rai. Tu vei ajunge in iad, si nicicand nu vei mai putea fi alaturi de Livius. Datoria ta acum e sa cauti sa-ti intaresti sufletul pentru a avea putere sa-ti cresti cei doi copii ramasi orfani de tata. De acum, tu trebuie sa le fii si mama si tata".

1916-08-01   Fratele sau , Lionel, primise ordin sa se prezinte la Viena , in fata comisiei medicale. Cu aceasta ocazie il invita si pe Lucian sa-i tina de urat, mai ales ca nu stia exact cand se va intoarce acasa. Sfarsitul lunii august, fratii Blaga se intorc acasa. In Vintul de Jos sunt asteptati de mama, cu o trasura. Le impartaseste o veste incredibila: in doar cateva zile, Romania avea sa intre in razboi! Intelectualii din Sebes sunt arestati, iar Lionel se ingrijoreaza pentru soarta fratelui sau si il trimite la comisariatul de politie pentru a incerca sa obtina o autorizatie pentru a pleca din nou la Viena. In acest fel, il puteau stii pe mezi in siguranta. Lionel este cel care ii da banii necesari pentru a se intretine un an in Viena. Lucian Blaga avea sa plece chiar in acea zi, la ora 2, cu trenul spre Viena! Ajuns la Viena isi cauta o camera de student unde sa locuiasca si afla ca fratele sau, Lionel, este re-chemat la regiment, aflandu-se in Serbia. Isi face abonament la biblioteca Universitatii vieneze unde studiaza zilnic cate 6-7 ore; mai merge si la teatru ori la cafenea.

1916-10-01   In holul Universitatii, Lucian citeste la avizier numele Cornelia Brediceanu si isi aminteste ca la Brasov aceasta tanara il fermecase. Cornelia venise la Viena sa studieze Medicina. Biblioteca Universitatii este cea care ii face pe cei doi tineri sa se re-intalneasca. Vor urma noi intalniri: la restaurantul Maximilian Keller, la biblioteca Universitatii, la cafea, la concert.

1916-10-27   Primeste scrisoare de la Lionel care ii cere sa se prezinte de urgenta la Oradea , pentru a nu pierde termenul de inscriere la Institutul Teologic. Teologia ramanea singura solutie pentru a evita inrolarea in armata.

1916-10-29   Lucian Blaga se afla la Oradea. I se aproba inscrierea in anul III. Continua corespondenta cu Cornelia, cea care avea sa-i devina sotie. Cornelia avea teama ca Lucian , aflandu-se la Oradea, o va uita. Lucian insa ii face un juramant: dragostea lui este atat de puternica inca "nici portile iadului nu-l vor clinti".

1916-11-30   Lionel soseste la Oradea. Este rechemat de pe front si transferat a Viena, la biroul de cenzura al prizonierilor romani si in drum trece sa-si vada fratele. Lucian ii propune sa-l viziteze de Craciun in Viena. Lionel accepta imediat.

1916-12-17   Lucian Baga se afla la Viena. Distanta dintre cei doi indragostiti i-a apropiat si mai mult. In aceasta perioada o saruta pentru prima oara pe Cornelia. Lionel se supara pe fratele sau mai mic care ajungea numai seara acasa si banuind ca este vorba de vreo domnisoara cere sa-i fie prezentata. In curand, toata familia din tara afla despre existenta Corneliei.

1916-12-25   Cu ocazia Craciunului, Lucian ii compune iubitei sale o Poema: "Te vad si-acum plecata pe cadavre Si simt un gand, cum incolteste-n mine In ochi cu scanteieri de nebunie Imi vei tinea candva Cadavrul inimei in mana Si cine stie In ea-ti vei auta Cu un cutit de-argint Icoana Ta Frumoasa si nebuna mea hiena!"

1917   Lucian Blaga paraseste Viena, cu gandul sa se stabileasca pentru o vreme la Sebes si reuseste sa obtina un nou concediu din partea conducerii Seminarului. Alterna studiul cu creatia si lecturile.

1917-02-01   Este pasionat de studiul lui Ralph Waldo Emerson, despre teozoful sudez Emmanue Swedenborg. Corespondeaza cu Cornelia la Viena. Este din ce in ce mai indragostit, iar familia observa acest lucru! Este somat, printr-o scrisoare, sa se prezinte la cursurile Seminarului insa obtine o noua scutire de la medicul Elekes, Lucian contactand o raceala.

1917-03-01   Studia chimia atras nu de "caousul de formule" ci de "rezotul teoretic al ei". Citea Pascal si afirma " fac filosofie ca si arta, religie ca si stiinta - de dragul unei largi sinteze culturale". Cornelia povesteste familiei despre Lucian iar relatia lor devenea foarte serioasa. Lucian Blaga incepe sa frecventeze cursurile si-si propune sa ia toate examenele pentru, dn toamna, sa mearga la Universitatea din Viena. Putea in aces fel sa fie mai aproape de iubita sa!

1917-05-10   Lucian merge la Viena pentru cateva zile. Cu aceasta ocazie,se logodeste cu Cornelia. Revine in tara pentru a-si da examenele de sfarsit de an. Avea 14 examene de trecut: pastorala, liturgica, omiletica, pedagogie, istoria pedagogiei, catihetica, economie, notiuni de drept, literatura romana, muzica vocala, tipic. La toate a obtinut calificativul " eminent". Era absolvent!

1917-06-07   Merge la Viena sa-si imbratiseze iubita. Va ramane acolo 10 zile. De la Budapesta ii trimite Corneliei o ilustrata " cateva ore si suntem ochi in ochi. O -Gaor- mi-ai sucit capul cu desavarsire".

1917-06-17   Lucian Blaga a parasit Viena. Cornelia incepea sesiunea de examene.

1917-06-20   Lucian ajunge la Sebes.Este intampinat cu entuziasm de familie. Primeste o scrisoare din partea Corneliei care ii spunea ca este invitat de familia sa in luna august sa se cunoasca. Este emotionat si impresionat si avea sa-i scrie inapoi Corneliei " Ei, vezi si tu, draga mea, ca nu e vis- ci realitate tare ca granitul".

1917-06-25   Primeste de la Cornelia o editie in limba germana din Eseurile lui Montaigne.

1917-07-01   Cornelia si-a exprimat dorinta sa faca un ocol cu oprire la Sebes pentru a-si vizita rudele de la Saliste.

1917-07-15   Cornelia Brediceanu soseste la Sebes unde avea sa cunoasca familia logodnicului ei. Este intampinata cu entuziasm, bucurie si multe bunatati; toti erau curiosi sa o cunoasca " pe aleasa lui Lulu". Va ramane aici 3 zile. Indragostitii s-au plimbat pe strazile Sebesului, in Arini.

1917-08-06   Lucian merge la Lugoj spre a-i cunoaste familia logodnicei sale. Va ramane aici 10 sau 12 zile. Tot timpul, mama Corneliei nu trecuse dincolo de o protocolara ospitalitate mai ales ca nu stia ce avea sa se aleaga de acest logodnic al fiicei sale: terminase teologia dar nu voia sa se faca preot, studia filozofia insa ce ii putea oferi fiicei sale din aceasta ocupatie? Si, viitorul avea sa le rezerve o mare si impresionanta surpriza.

1917-08-23   Lucian ii trimite o scrisoare si cateva versuri logodnicei sale " Cum se coboara Duhul sfant/ Ca sa sfinteasca vinul din altar/ Astfel te cobori tu in mine,/ Ca sa-mi sfintesti in vine/ Singele salbatic, sangele amar". Primeste o scrisoare din partea mamei Corneliei prin care era invitat sa inceteze a mai coresponda cu fiica sa si de asemenea sa renunte la aceasta relatie.

1917-08-25 - 1917-09-07   Lucian nu mai primeste nicio scrisoare din partea Corneliei. Astepta posta sa vina, iar noaptea nu putea inchide ochii de ganduri.Oare Cornelia renuntase la el si la relatia lor? Nelinistea, durerea si amaraciunea tacerii logodnicei sale se transformau in creatie; ii dedica o noua poema, intitulata " Lumina". Primeste, dupa 2 saptamani de tacere, prima scrisoare de la Cornelia si nu era decisa sa cedeze deciziei familiei sale de a rupe relatia cu "teologul". Lucian ii reaminteste acesteia sentimentele sale " Eu cred, ca nu-ti dai indeajuns seama ce importanta ai pentru mine. Tu esti alfa si omega - de la tot ce fac si traiesc".

1917-09-15   Lucian s-a inscris la Facultatea de Filosofie a Universitatii din Viena. Astfel, putea fi mai aproape de iubita sa si va locui impreuna cu prietenul sau D.D.Rosca. Va ramane aici pana la 22 noiembrie 1917. In cele doua luni de studentie isi imparte timpul intre cursuri, studiul la biblioteca si plimbarile alaturi de Cornelia. Cursurile incepeau sa devina obositoare mai ales ca Lucian nu afla nimic nou din ceea ce deja citise acasa si cunostea.

1917-11-25   Lucian revine la Sebes.Acasa continua sa-i scrie Corneliei si sa faca plimbari lungi.

1917-12-06   Se muta impreuna cu varul sau, invatatorul Romul Bena, la Purcareti. Nu pleaca de la Sebes insa inainte de a-i scrie o scrisoare Corneliei, informand-o cu privire la noua adresa. Lucian avea sa-i scrie Corneliei despre aceasta experienta " Ma simtesc atat de bine incat daca ai fi si tu pe-aici as zice ca sunt deplin fericit". Ramane aici pana la 26 decembrie 1917.

1917-12-27   Lucian revine la Sebes si este de nerecunoscut: in munti isi lasase barba si mustati! Face o vizita prietenului sau D.D.Rosca si ii trimite un cadou de Craciun Corneliei.

1918   Lucian Blaga scria fara odihna si citea zilnic. Nu uita insa se pastreze corespondenta cu logodnica sa, Cornelia.

1918   Lucian a invatat, scrie aforisme si poeme, corespondeaza cu Cornelia si il citea " pe cel mai mare filosof mistic rusesc: Solovyev. Am de gand sa-mi indrept privirile si asupra vietii spirituale din Rusia. Sunt probleme multe care ma intereseaza".

1918-02-01   Lucian Blaga porneste spre Viena unde avea sa sustina examenele de sfarsit de prim semestru. Afla de la iubita sa ca mama ei ii gasise deja un alt pretendent in persoana medicului Biraescu din Lugoj. Promoveaza cu succes toate examenele Facultatii de Filozofie de la Viena.

1918-03-23   Lucian paraseste cu regret Viena. Ajuns in tara, tanarul invata, scrie, citeste, dar tot ce face este cu gandul la iubita sa.

1918-04-01   In casa a izbucnit un incendiu. Focul a fost stins cu propmtitudine dar flacarile au mistuit hartiile aflate pe masa de lucru: poeme abia transcrise, o parte din cugetari, caiete cu note si conspecte referitoare la filosofia indiana. In aceeasi zi, transcrie "din memorie, absolut fidel" toate hartiile pierdute in incendiu. Nu regreta insa aceasta intamplare " Poate ca e mai bine asa: voi scrie numai despre ceea ce am asimilat eu nu caietele"

1918-04-01   Inceputul lunii aprilie, Lucian face o calatorie impreuna cu verisoara sa Vichi Bena-Medean pentru trei zile la Pianu. Cu aceasta ocazie ii arata cateva poezii. Vichi este foarte incantata si imrpesionata, afirmand "ca n-a cetit poeme mai frumoase".

1918-04-15   Cornelia i-a expediat prin posta programul prelegerilor pentru semestrul al-II-lea.

1918-04-19   Lucian pleca spre Viena. Ramane aici pana la 15 iulie. Merge la cursuri si frecventeaza Biblioteca Universitatii. Isi petrece timpul cu Cornelia, frumoasa studenta la stomatologie. Lucian Blaga se simtea atras de poezie si filosofie printr-o irezistibila chemare interioara, careia nimic nu i se putea impotrivi.

1918-05-06   Intr-o scrisoare catre iubita sa Cornelia, Lucian Blaga intentiona sa-si adune toate poemele intr-un volum. Cornelia il indeamna sa-i prezinte poemele sale lui Sextil Puscariu, rofesor la Universitatea din Cernauti care se ocupase inainte de razboi de critica literara. Lucian Blaga ezita pentru moment!

1918-07-26 - 1918-08-26   Face o cura de aer in Muntii Sebesului, la Magura Pianului. Merge impreuna cu iubita sa verisoara si continua corespondenta cu Cornelia.

1918-08-18   Lucian se re-intoarce la Sebes, dezamagit si bolnav: sufleteste si trupeste. Face si o amigalita si cateva zile ii va fi imposibil sa manance ceva, putea inghiti doar lapte.

1918-10-05   Orele 23 si jumatate. Lucian lua trenul in Budapesta. Calatorea impreuna cu bunul sau prieten D.D.Rosca.

1918-10-06   Lucian insotit de prietenul sau luau acceleratul din Budapesta spre Viena. Avea o surpriza pentru iubita sa : poemele frumos redactate si prinse intr-un volum! Titlul era Poemele luminii si cuprindea 45 de poeme.

1918-10-10   Printr-un student care pleca la Cernauti, Cornelia trimite volumul de poeme profesorului Sextil Puscariu, de la Universitatea din Cernauti, inclusiv o scrisoare de multumire si de recunostinta "daca ai avea bunatatea sa le cetesti si sa-mi comunici parerea D-tale sincera".

1918-10-17   Lucian Blaga completa foaia matricola pentru semestrul al-III-lea din anul universitar 1918-1919, la Secretariatul Universitatii din Viena.

1918-10-22   Intors in birou profesorul Sextil Puscariu avea sa citeasca foile trimise cu multa incredere Cornelia. " Mai mult mecanic citii intaia poezie, care cuprindea niste versuri neobisnuite, cu idei bizare. Neincrezator trecui la poezia urmatoare. Stai frate, omul asta are talent!La a patra poezie stiam ca am inaintea mea opera unui mare talent, a unui spirit de o originalitate neobisnuita!". Si ii raspunde imediat Corneliei.

1918-10-25   Cornelia ii citea scrisoarea primita de la profesorul Sextil Puscariu lui Lucian " poeziile trimise sunt foarte frumoase si autorul lor e un talent cu o scanteie divina... Poate ca in curand va aparea o mare publiate periodica romaneasca, la care voi avea si eu o parte de conducere. In cazul acesta - e deocamdata, numai un plan - as retine manuscrisul si as cere invoirea autorului sa public rand pe rand poeziile (afara doar de cateva pe care in interesul lui i-as recomanda sa le lase sa se mai "aseze")" Lucian Blaga este coplesit si citeste inca o data scrisoarea, nevenindu-i sa creada.

1918-10-28   De comun acord cu Cornelia, ii raspund profesorului Sextil Puscariu " ... critica favorabila ce-ati facut-o poeziilor mele imi da incredere si va multumesc pentru interesul ce mi-l purtat. Manuscrisul il puteti tinea si ma invoiesc sa publicati rand pe rand poeziile in revista de care amintiti. Bucuros, as vrea sa stiu, cari poezii ati voi sa le stiti aruncate in cosul redactiei, dintre cele ce le-am trimis..."

1918-11-01   Lucian Blaga insotit de bunul sau prieten, D.D.Rosca, ajungeau in gara Vintul de Jos.

1918-11-03   Evenimentele se precipita in Ardeal. Romanii se mobilizeaza si iau inscriptiile unguresti de pe scoala. Lionel Blaga va fi numit provizoriu primar in localitatea Sebes iar Lucian va rosti un scurt discurs cu aceasta ocazie " In piata cea mare am tinut si eu o vorbire in favorul sfatului national roman. M-am suit pe-o masa - si le-am spus despre sfatul national care va reprezenta interesele nationale la Congresul de pace."

1918-12-01   Fratii Blaga pornesc catre Alba Iulia. Lionel era delegat oficial, reprezentand "Cercul Sebesului Sasesc". Pe strazi, multime de oameni cu drapelul romanesc in mana cantau melodii patriotice.In oras, fratii s-au despartit. Lionel merge spre sala Cercului Militar din cetate unde erau programate lucrarile adunarii sa inceapa. Lucian avea sa se piarda in multimea de oameni. Peste 120.000 de participanti, printre care si Lucian Blaga asteptau cu sufletul la gura decizia Marii Adunari Nationale "Adunarea Nationala a poporului roman din Transilvania, Banat si partile ungurene a primit rezolutiunea prezentata de Vasile Goldis si astfel Unirea acestor provincii romanesti cu Tara Mama este pentru toate veacurile pecetluita". Romanii s-au prins in Hora pe versurile lui Vasile Alecsandri si au simtit izbanda. Lucian Blaga avea sentimentul ca asista la un moment decisiv din istoria tarii pe care nu trebuia sa-l piarda!

1919   In primul numar al ziarului Glasul Bucovinei, unde era director chiar profesorul Sextil Puscariu, i se publica lui Lucian Blaga primele poezii : la un interval de doua-trei zile aparea una sau doua poezii semnate Lucian Blaga. Poeziile faceau parte din volumul trimis de Cornelia si intitulat "Poemele luminii". Prima poezie aparuta este "Eu nu strivesc corola de minuni a lumii". Lucian Blaga afla despre acest eveniment de la doamna Roman care ii trimite primul numar prin slujnica sa. Mut de uimire, Lucian citeste familiei si primeste felicitari. Tot cu aceasta ocazie, profesorul Sextil Puscariu isi exprima parerea in legatura cu poeziile lui Blaga " are calitatea principala a unui poet: scanteia divina". Despre acest eveniment va afla, fara indoiala, si familia Corneliei. Lucian Blaga era poet. Ii impartaseste prietenului sau D.D.Rosca primele impresii despre articolsi emotia traita " articolul e asa de splendid, cum nici nu ti-l poti inchipui altfel. Vorbeste despre mine in comparatie cu Eminescu, Cerna, Goga si chiar cu Goethe". Printr-un student care mergea la Cernauti, Lucian ii trimite o scrisoare de multumire profesorului Sextil Puscariu in care ii vorbea despre un volum de cugetari: "Pietre pentru templul meu".

1919-01-29   Ziarul Unirea din Blaj i-a reprodus din ziarul Glasul Bucovinei poema Gorumul.

1919-02-15   Lucian Blaga pleca la Viena. Isi completeaza foaia matricola pentru semestrul al IV-lea al Universitatii din Viena. Majoritatea timpului si-o petrece insa alaturi de muza sa, Cornelia.

1919-02-17   Nichifor Crainic i-a inclus poezia Cresc amintirile in ziarul Dacia, ce aparea la Bucuresti. Directori: Alexandru Vlahuta si Ion Alexandru Bratescu-Voinesti.

1919-03-02   Lucian Blaga parasea Viena. Indata dupa sosirea la Sebes, Lucian Blaga a inceput tratativele cu editorul Sebastian Bornemisa pentru publicarea celor doua volume de poezii : Poemele luminii si Pietre pentru templul meu. Conditia : sa obtina permisul de hartie pentru publicarea volumelor si aveau sa fie publicate inainte de Paste. Lucian Blaga avea sa plateasca pentru publicarea celor doua volume 4.000 - 5.000 de coroane.

1919-03-17   Primeste scrisoarea din partea profesorului Sextil Puscariu prin care ii spunea ca este posibil sa-i publice poeziile impreuna cu o prefata intr-o editura de la Cernauti si-l invita sa scrie articole despre viata social-politica a Ardealului. Pentru fiecare articol urma sa primeasca 40-50 de coroane. Lucian Blaga ii raspunde insa ca este ocupat cu publicarea celor doua volume despre care vorbise deja cu domnul Bornemisa.

1919-03-23   Renasterea romana din Sibiu ii publica poemul Eu nu strivesc corola de minuni a lumii.

1919-03-30   Aceeasi publicatie Renasterea romana publica poemul Pamantul semnat de Lucian Blaga.

1919-04-18   Unirea din Blaj i-a republicat poemul Legenda.

1919-04-20   in Glasul Bucovinei ii apareau 14 aforisme iar in ziarul Patria inca 10, ambele publicatii facand mentiunea ca aforismele sunt "Din volumul de cugetari ce va aparea curand".

1919-04-20   Chiar in ziua de Pasti, avea in fara volumele: Poemele luminii (pret de vanzare 3,5 lei) si Pietre pentru templul meu (ret de vanzare 3 lei). Poemele luminii includea si o dedicatie: Corneliei. Tirajul era de 1.000 de exemplare din fiecare volum. Trimite un volum Corneliei la Viena si doamnei Brediceanu la Lugoj. Prin posta, expediaza cele doua volume marilor personalittai ale timpului: Sextil Puscariu, Nicolae Iorga, Eugen Lovinescu, Garabet Ibraileanu, Ion Bianu, Alexandru Vlahuta, Nichifor Crainic, Tudor Vianu.

1919-05-01   Nicolae Iorga semneaza un articol " Randuri pentur un tanar" in Neamul romanesc. Acel tanar era chiar Lucian Blaga.

1919-05-15   Sextil Puscariu reproduce in ziarul Glasul Bucovinei articolul din Neamul romanesc cu titlul " Nicolae Iorga despre poetul Lucian Blaga".

1919-05-15   Ziarul Patria (director Ion Agarbiceanu) pe prima pagina scria un articol-omagiu : Lucian Blaga. Lucian avea sa exclame " A fost acel articol na din marile bucurii ale vietii mele! O bucurie care, intr-un fel, mi-a sapat matca, din care pe urma n-am mai iesit!". Cornelia il anunta ca pana la toamna, avea sa locuiasca la Paris la invitatia fratelui ei, Caius Brediceanu. Aceasta veste il nauceste pe Lucian care stabilise cu iubita sa ca se vor revedea in mai. Acum planurile erau date peste cap!

1919-05-31   Lucian Blaga mergea la fratele sau, Liciniu, la Bucuresti. Lucian reuseste sa faca rost de adresa scriitorului Alexandru Vlahuta si isi propune sa-l viziteze, pe strada Visarion. Cu toate ca era bolnav, Alexandru Vlahuta il primeste pe studentul din Ardeal. La Academie, Lucian il intalneste pe profesorul Sextil Puscariu care-l prezinta lui Nicolae Iorga.

1919-06-01   La orele 13 fix, Lucian Blaga suna la usa familiei Vlahuta. Aici ii va cunoaste pe alti tineri poeti: Nichifor Crainic, Tudor Vianu, Vasile Voiculescu, Alexandru Busuioceanu, Emanoil Bucuta. In zilele urmatoare, Blaga ii va cunoaste personal pe Gib Mihaiescu, G. Gregorian, Artur Enasescu.

1919-06-19   Soseste la Bucuresti pentru rezolvarea unor porbleme de serviciu, profesorul Onisifor Ghibu. Acesta era chemat in audienta la Majestatea sa, Regina Maria. Oare profesorul isi mai amintea cand asezase cele doua volume de poezii semnate Lucian Blaga in camera Reginei Maria atunci cand au sosit in vizita in Ardeal? Probabil ca nu! Profesorul Onisifor se intalneste cu Lucian Blaga si cu alti studenti intr-un restaurant din apropierea Parcului Carol.

1919-06-20   Lucian Blaga avea sa o cunoasca pe Alteta Sa, Regina Maria, la o cina festiva. Lucian Blaga este peste masura de surprins sa afle ca Regina Maria ii stia creatiile literare! Avea sa rememoreze acest episod " Regina mi-a-ntins mana, pe care am sarutat-o, si m-a poftit sa stau pe un scaunel in fata. Cu un usor si fermecator accent strain, imi spune cateva magulitoare cuvinte despre versurile mele si isi exprima satisfactia in legatura cu calatoria prin Transilvania. Ma intreaba ce studiez, aca intentionez sa plec in strainatate ... Am raspuns linistit cele necesare. Pe urma m-am ridicat si cu o inclinare, al carui discret tipar il inchipuisem dinainte, m-am retras spre grupul din mijlocul caruia ma desprinsesem!". Regina Maria ii ofera un "ajutor literar" in valoare de 1.000 coroane pe care il va cheltui insa pe tovarasi si petreceri. Cu aceasta ocazie scrie poezia " Veniti dupa mine, tovarasi!"

1919-07-11   Lucian Blaga se intoarcea la Sebes. Inainte de a pleca spre casa, trece pe la biroul lui Nicolae Iorga si ii solicita sa intervine la Ministerul Instructiunii Publice pentru a i se aproba obtinerea unei burse de studii in straintate.

1919-07-12   Redacteaza o noua scrisoare catre Nicolae Iorga " Am sosit aseara din Bucuresti cu constiinta ca D-voastra sunteti unicul de la care pot astepta rezolvarea favorabila a cererii ce-am facut-o catre Ministerul Instructiunii Publice. Va rog sa ma tineti in vedere si sa primiti asigurarea inaltei mele consideratiuni". Gandul ii zbura la Cornelia care se afla la Paris.

1919-08-18 - 1919-09-01   Vor aparea in Patria poeziile Lume!, Amurg de toamna si Veniti dupa mine, tovarasi.

1919-09-08   Pleca la Viena. Se cazeaza la Hotel zum Wolf in der Au, in apropierea Universitatii. Porneste spre casa Corneliei insa aceasta nu ajunsese din Paris. Ii trimite scrisori Corneliei insa niciun raspuns pana pe 24 septembrie cand aceasta isi anunta sosirea.

1919-10-07    Cornelia soseste la Viena si ii aduce vestea mult asteptata logodnicului ei: ca in curand se vor casatori. Cornelia luase aceasta decizie, cu toata impotrivirea familiei, ca la intoarcerea in tara sa faca nunta cu Lucian.

1919-12-01   Lucian a parasit Viena si se intoarce la Sebes pentru a-si definitiza teza de doctorat pe care trebuia sa o traduca in limba germana. I se acorda bursa pentru continuarea studiilor in valoare de 300 coroane.

1919-12-13   Redacteaza teza de doctorat. Lucra zilnic cate 10-12 ore. Renunta la poezie pentru cateva luni spre a se dedica intru totul lucrarii de dizertatie, pe care avea sa o sustina in vara anului viitor.

1920-01-30   Lucian Blaga scrie poema Leaganul, pe are o trimite lui Garabet Ibraileanu, la Iasi.

1920-02-01   Blaga pleaca la Cluj pentru a discuta cu profesorul Sextil Puscariu, care era ocupat cu inaugurarea Universitatii din Cluj, acesta ocupand functia de rector al Universitatii. La aceasta festivitate aveau sa participe si Regele Ferdinand si Regina Maria.

1920-02-04   Lucian reuseste sa-l intalneasca pe profesorul Sextil Puscariu care ii va da u sfat parintesc " fa-ti teza de doctorat si dupa ce vei fi trecut examenul ne vom sfatui ce va fi de facut pentru cariera d-tale viitoare!" dandu-i de inteles ca vor exista solutii literare din care sa castige bani.

1920-02-05   La sfatul lui Sextil Puscariu, Lucian Blaga pleaca imediat la Bucuresti, sa depuna volumele pentru premiul " Adamachi" in valoare de 5.000 lei, premiuacordat de Academia Romana. Insa ajunsese prea tarziu, termenul expirase de la sfarsitul anului 1919. Ramane cateva zile la Bucuresti, in casa lui Horia Teculescu.

1920-02-16   Era din nou la Sebes, dar racit. Racise puternic si mai sferea si de o puternica depresie.

1920-02-20   Se intalneste cu logodnica sa la Cluj. Cornelia isi continua studiile la nou inaugurata Universitate si locuieste in casa fratelui sau, Tiberiu Bredinceanu.

1920-03-01   In primul numar al revistei Viata Romaneasca apare poema Leaganul, purtand semnatura lui Lucian Blaga.

1920-03-14   Lucian Blaga semneaza in Patria cu pseudonimul " Aristarc et comp." la rubrica Efemeridele zilei, tableta Ghiocel.

1920-03-31   O telegrama a Corneliei il chema urgent la Cluj; trebuia sa mearga impreuna "intr-o vizita". Cum nu-si terminase de tradus teza de doctorat, Lucian ii comunica Corneliei ca ii era imposibil sa ajunga. Abia la sfarsitul lunii aprilie va pleca la Cluj unde va sta pana la inceputul lunii mai. La Cluj, Lucian il cunoaste pe Valeriu Bologa, asistent la Facultatea de Medicina.

1920-05-07   Lucian Blaga soseste la Viena.

1920-06-18   Lucian Blaga primeste dreptul de a se inscrie la examenul de doctorat.Dizertatia prezentata de Lucian Blaga se numea "Cultura si cunoastere. Contributii la teoria cunoasterii din punct de vedere al istoriei culturii". Examenele orale au fost amanate pentru toamna pentru ca Universitatea intra in vacanta.

1920-06-30   Lucian se intoarce acasa, parasind Viena. Ii propune Corneliei rezolvarea definitiva a situatiei lor civile.

1920-07-03   Lucian are o intrevedere cu profesorul Sextil Puscariu. Ii propune, proiectul infiintarii, in toamna, a unei reviste literare, rugandu-l sa accepte sa fie numit printre fondatori si ii prezinta si subiectul poemului dramatic Zamolxe. Sextil Puscariu avea sa noteze despre aceasta intalnire cu Lucian Blaga "Cred ca Blaga are materie sa scoata intaiul nostru poem dramatic-filosofic din acest obiect. Oare Cornelia Brediceanu, frumoasa lui logodnica, muza sa, va fi intr-adevar in stare sa tina pana la sfarsit la acest tanar slabut, cu mainile asudate si cu privirea de om nesanatos, fara o situatie sociala?"

1920-07-09   Lucian se sfatuieste cu fratele sau, Lionel, despre casatoria civila cu Cornelia. La Sebes, Lucian Blaga si-a gasit familia in pragul mutarii : Lionel fusese numit notar al orasului Sibiu si hotarase sa se mute acolo cu familia. Lucian primeste propunerea sa se mute si el la Sibiu insa refuza. Se va stabili la Cluj.

1920-07-30   Lucian Blaga se stabileste la Cluj.

1920-08-10   Alaturi de Ion Agarbiceanu a contribuit la infiintarea Societatii Anonime "Literatura". Fondatorii erau: Lucian Blaga, Ion Agarbiceanu, G. Bogdan-Duica, Romul Boila, Zaharia Boila, Iuliu Maniu, profesorul universitar Emil Hatieganu, ziaristul Radu Dragnea si publicistul Aurel Vasilescu.

1920-08-30   Lucian Blaga figura ca redactor si isi incaseaza primul sau salariu, un salariu splendid : 3.000 lei pe luna!

1920-10-01   Lucian Blaga pleca iarasi la Viena.

1920-10-06   Lucian merge la secretariatul Universitatii pentru a se interesa de formalitatile desfasurarii examenului. Examenul provizoriu este stabilit pentru data de 28 octombrie, profesorul fiind bolnav. Din tara, Cornelia ii scria logodnicului ei ca familia se impace cu gandul ca Lucian avea sa faca parte din familie. Lucian invata constant: compune o poema "Faunul in balta".

1920-11-04   Lucian sustine examenul de dizertatie, care va dura 2 ore, fiind examinat din : teoria cunoasterii, istoria antinca si moderna, psihologie si estetica. Lucian Blaga reuseste sa obtina calificativul "foarte bine".

1920-11-11   Lucian Blaga a sustinut examen la disciplinele: biologie generala si teoria decadentei. Examenul a durat o ora. Primeste din nou calificativul " foarte bine".

1920-11-14   Lucian parasea Viena, indreptandu-se spre Cluj.

1920-11-20   Semna in Vointa notele despre "Arta moderna".

1920-11-26   In fata intregii promotii de doctori in stiinte, Universitatea din Viena ii confera titlul de doctor in filosofie lui Lucian Blaga, pentru lucrarea "Cultura si cunostinta. Contributii la teoria cunoasterii". Acest eveniment este publicat si in ziarul Patria. Lucian nu ramane insa sa-i fie conferit titlul de doctor in filosofie, ci isi roaga prietenul, pe Nichifor Crainic sa-l inlocuiasca.

1920-12-16   Are loc casatoria civila a Corneliei Brediceanu cu Lucian Blaga, la Primaria orasului Cluj. Participa la acest eveniment membrii familiei si colegii de breasla.

1920-12-16   Primeste vestea ca volumele depuse de Lucian in februarie erau inscrise la Premiul Adamachi pe anul 1921 " exemplarele stau in dulap, asteptand ziua impartirii spre studiere si judecate. Ele privesc cu suverana raceala stelara".

1920-12-20   S-a oficiat si cununia religioasa la biserica ortodoxa din Cluj, de catre preotul Tuliu Rosescu. Este o nunta restransa, rude si cativa invitati. Tinerii casatoriti au hotarat sa locuiasca singuri, intr-o casa cu chirie, la Cluj. Era fericit si bucuros ca reusise sa se casatoreasca cu marea lui dragoste!

1921-02-01   Lucian Blaga reuseste sa definitiveze volumul de versuri Pasii profetului, iar Cornelia il bate la masina si era gata sa fie incredintat tipografiei " Ardealul".

1921-03-15   Ii apare volumul de versuri Pasii profetului, intr-un tiraj de 1.000 de exemplare. Trimite cate un exemplar cunoscutilor din tara dar si din strainatate. Volumul insa nu este primit prea bine: apar comentarii defavorabile din partea lui Nicolae Iorga ( care afirma ca noile poeme sunt fara sens) ; Andrei Otetea ii reprosa "versuri libere si forma cea mai prejos de orice critica".

1921-05-01   Este membru fondator al Revistei Gandirea. In realitate, Cezar Petrescu este cel care depune toate diligentele pentru a iesi aceasta revista. Lucian Blaga cand a auzit pentru prima oara ideea infiintarii revistei Gandirea nu a luat-o in seama, decat abia cand ea era deja in librarii intr-un tiraj de 6.000 de exemplare.

1921-05-12   Ii scria intr-o scrisoare lui Tudor Vianu " volumul acesta (Pasii profetului) e dimpreuna cu insuratoarea mea cel mai bun lucru ce l-am facut. Deocamdata stam la Cluj. Pana cand? Stie Dumnezeu. Se poate intampla sa mi se dea o catedra mai tarziu. Azi nu e nici una libera: nu reau sa moara batranii!". La Cluj, Lucian Blaga nu se simte in largul sau, dimpotriva se simte izolat; nici cariera ziaristica nu ii este foarte pe plac!

1921-07-01   Intr-o scrisoare adresata prietenului D.D.Rosca, Lucian mentiona ca la ziar are foarte putin de lucru dar "asa am vreme de ale mele".

1921-07-01   Lucian Blaga este ales membru activ al Societatii Scriitorilor Romani.

1921-08-01   In Raportul Sectiunii literare a Academiei Romane, Ion Bianu a propus ca premiul Adamachi pentru debut in valoare de 5.000 lei sa fie impartit intre 4 concurenti : 2.000 lei pentru Lucian Blaga, iar cate 1.000 lei pentru Demnstene Botez, Elena Farago si Leca Morariu. Lucian Blaga traieste o noua dezamagire!

1921-11-22   Dupa ce Lucian Blaga ii citise actiunea dramei Zamolxe, profesorul da textul dramei la tipar si ii anunta aparitia in paginie ziarului Vointa.

1921-12-26   Lucian pleaca la Bucuresti unde avea sa se intalneasca cu Caius Brediceanu. Avea un plan : intrarea in diplomatie!

1921-12-28   Lucian face o cerere adresata prim-ministrului Take Ionescu de a fi numit cancelar la Legatiunea din Paris. Cererea ii este aprobata, si urma sa plece in capitala Frantei la 1 mai 1922, dupa ce avea sa se familiarizeze cu problemele serviciului.

1921-12-30   Lucian Blaga insotit de cumnatul sau, Caius Brediceanu, ajungeau la Cluj. Avea sa-si petreaca Anul Nou alaturi de familie.

1922-01-03   Lucian Blaga avea sa primeasca un premiu in valoare de 6.000 lei pentru Zamolxe, din partea Universitatii din Cluj. Caius avea sa participe si el la inmanarea premiului, alaturi de sora sa, Cornelia. Din nou, profesorului Sextil Puscariu ii revine bucuria de a vorbi despre Lucian Blaga, de aceasa data in calitate de poet " Desi a suferit, ca si Cosbuc, influenta germana, Lucian ramane roman, avand o limba de o puritate rara. O coincidenta a imprejurarilor a facut ca Ardealul sa dea in poezie (prin Cosbuc si Blaga) cea mai curata limba romaneasca si cele mai furmoase impreunari de cuvinte romanesti". Este aplaudat minute in sir de publicul prezent la aceatsa festivitate! Mai 1922, la Sesiunea anuala a Academiei Romane, Nicolae Iorga ii va reprosa profesorului Sextil Puscariu ca " pot sa incurajez pe Blaga si sa vorbesc de bine despre acets tanar caruia ii prevesteste casa de nebuni".

1922-01-05   Lucian Blaga primeste copia deciziei prin care ii era anuntata numirea in functia de cancelar, incepand cu data de 1 ianuarie. Insa refuza aceasta numire, fiind increzator in steaua sa in literatura. Cu aceasta ocazie, tinerii soti Blaga se cearta pentru intaia oara: Cornelia ar fi vrut ca Lucian sa accepte postul de cancelar!

1922-01-15   Apare in revista Gandirea, capitolul Ideile si valabilitatea lor functionala, extras din lucrarea Cultura si cunostinta!

1922-01-16   Lucian solicita aprobarea amanarii prezentei la serviciu pana la 15 aprilie 1922. Anexa cererii im certificat medical cu diagnosticul " anemie pernicioasa dupa o influenta de gripa indelungata". Spera sa se dedice mai mult planurilor sale literare. Reciteste si stilizeaza lucrarea de dizertatie "Cultura si cunostinta".

1922-04-15   Volumul Cultura si cunostinta se afla in vitrina librariilor, aparut la editura Ardealul. Ecoul in presa a fost minim, fata de asteptarile lui Lucian!

1922-07-15   Impreuna cu sotia, Lucian pleaca in concediu la Bran! Insa Cornelia se imbolnaveste de febra tifoida si abia la inceputul lunii septembrie, aceatsa era in afara oricarui pericol. Lucian blaga era epuizat: fizic dar si material! Avea sa spuna cu amaraciune " Un scriitor - in afara de cazul in care scrie pornografii babilonice - nu mai poate trai din ceea ce incaseaza de pe urma operei sale, fie cat de nobila, fie cat de prodigioasa, fie at de superioara. Publicul nu citeste si nu cumpara carti. Am ajuns intr-o epoca in care a citi este o rusine(...) Toat curiozitatea e redusa la cea a pantecului".

1922-09-22   Publica articolul Fapta unui revizor scolar in ziarul Patria. In acest articol elogia activitatea cumnatului sau, Ion Pavel, revizor scolar in judetele Bistrita-Nasaud.

1922-12-01   Revista Prager Presse ii publica poezia Pluguri (traducerea V.Bologa) si eseul Dichtung und Welt, in care caracteriza personalitatea poetului national Mihai Eminescu.

1922-12-28   Revistele Burke din Cernauti, Aurora, Jovo si Tuz din Cluj ii publica lui Lucian Blaga versuri in limbile germana si maghiara.

1922-12-31 - 1923   Termina de scris Tulburarea apelor.

1923-01-05   Lucian este cautat de poetul maghiar Bard Oscar, care incepuse sa traduca in limba maghiaraprima scena din Zamolxe. Acesta ii cerea permisiunea de a traduce integral piesa si intentiona sa o prezinte Teatrului Maghiar din Cluj. Foarte surprins si sceptic, Lucian Blaga accepta insa propunerea.

1923-03-03   Ii apare volumul Tulburarea apelor la Editura Ardealul. Acest volum primeste insa doar 4 recenzii tot anul! Pentru o perioada, Lucian Blaga hotaraste sa renunte la teatru.

1923-05-01   Lucian demisioneaza din redactia ziarului Patria.

1923-07-01   Are loc, timp de o luna, un turneu de sezatori literare, in toate regiunile tarii conduse de Mihail Sadoveanu. La Cluj, sunt primiti de Lucian Blaga si alti scriitori clujeni cu mare bucurie.

1923-10-17   Are loc intaia sedinta a comitetului redactional al revistei Cultura. Redactor in limba romana - Lucian Blaga!

1923-12-30   Pana la sfarsitul anului 1923, Lucian Blaga publicase 21 de poezii, cele ami multe in ziarul Gandirea.

1923-12-30   Lucian Blaga a inregistrat la Rectoratul Universitatii din Cluj cererea de inscriere pentru examenul de docenta, la catedra de estetica literara condusa de profesorul Ioan Paul.

1924-02-29   Teatrul Maghiar din Cluj a prezentat in premiera Zamolxe de Lucian Blaga, in traducerea poetului-doctor Bard Oscar. Aflat in sala, impreuna cu sotia, Lucian a fost indelung ovationat si chemat la rampa.

1924-03-01   Lucian Blaga a inmanat personal profesorului Ioan Paul un exemplar dactilografiat din Filosofia stilului, prezentat ca teza de licenta. I se sugereaza insa sa faca noi adaptari si adaosuri.

1924-03-19   Ziarul Patria anunta aparitia volumului In marea trecere. Si de aceasta data, volumul este privit cu scepticism si apar comentarii rautacioase!

1924-03-30   Lucian Blaga ii prezinta lui Ioan Paul noua versiune a tezei. Intentiona sa plece, impreuna cu sotia, la Lugoj cu ocazia Sarbatorilor Pascale unde spera sa aiba linistea sufleteasca.

1924-04-01   Profesorul Ion Paul a redactat un referat elogios, in care opta pentru acordarea titlului de docent lui Lucian Blaga.

1924-04-03   Liciniu impreuna cu familia vine la Beius sa fie consultat de un doctor : suferea de ftizie! De frica contaminarii, Lucian impreuna cu sotia pleaca la Lugoj.

1924-04-28   Printr-o scrisoare, Lucian Blaga primeste vestea mortii lui Liciniu. Izbuteste sa ajunga chiar in ziua inmormantarii!

1924-04-30   Plecat la Lugoj, Lucian Blaga a trimis o scrisoare lui Ioan Paul, rugandu-l sa fixeze data examenului intre 15-20 mai.

1924-06-18   Lucian Blaga se prezenta la examen insa este respins! Comisia nu a "apreciat" ideile personale si ii da lucrarea la refacut!

1924-07-01 - 1926-10-01   Cornelia profesa ca medic stomatolog iar Lucian Blaga se putea dedica creatiei. Decid sa ramana la Lugoj si de aici Lucian ii scrie o scrisoare lui Sextil Puscariu : "Aici, pot sa lucrez in voie, si in ciuda intelectualitatii de la Cluj mai am inca nadejdea sa dau lucruri bune literaturii".

1924-07-01   Lucian Blaga a trimis profesorului Sextil Puscariu piesa Salbatica schimbare.

1924-07-27   Caius Brediceanu le-a cumparat o casa cu vie, pe strada Fagetului la nr.4.

1924-08-01   Pleaca intr-o calatorie cu sotia sa la Geoagiu.

1924-08-14   Lucian afla ca lectura dramei i-a pricinuit profesorului Sextil Puscariu " o critica complet negativa".

1924-08-30   Sotii Blaga s-au intors la Lugoj, dupa un popas de cateva zile la Brasov. Cu ajutorul lui Caius, Cornelia isi deschide un cabinet stomatologic!

1924-09-30   Lucian Blaga se afla la Bucuresti. Aducea cu el corectura la Filosofia stilului. Se va tipari la Cultura Nationala, prin interventia profesorului Sextil Puscariu si in ultima saptamana a lunii octombrie cartea era deja in librarii.Intors la Lugoj Lucian avea sa reciteasca si sa modifice la Filosofia Stilului si ii schimba numele in Fapta.

1924-11-06   Lucian Blaga facea parte dintre membri redactiei ziarului Cuvantul, trimitand articole prin corespondenta.

1924-12-01   Lucian Blaga lucra la drama Stesca si la studiul Fenomen originar. Ii expediaza cumnatului sau, Tiberiu Brediceanu, pantomima Ciuma.

1924-12-01 - 1925-03-01   Lucian Blaga va trimite mai multe eseuri ziarului Gandirea.

1924-12-12   Lucian semna in ziarul Patria articolul Cantarea Romaniei. In paralel, la sugestia sotiei, Lucian invata limba franceza!

1924-12-20   Lucian Blaga a revenit la Bucuresti. Ziarul Cuvantul luase initiativa de a sarbatori 75 de ani de la nasterea lui Eminescu printr-un eveniment deosebit si construirea unei statui la Bucuresti.

1925-03-01   Lucian Blaga trimite piesa Tulburarea apelor Teatrului National din Craiova. Incercase initial la Teatrul National din Bucuresti insa piesa este respinsa! De aceasta data, piesa ii este acceptata si merge la Craiova! Aici, o cunoaste pe scriitoarea Elena Farago.

1925-06-07   Lucian termina drama Daria "tot la vie, sub castanul din mijloc". Schimba numele pantomimei din Ciuma in Inviere!

1925-07-01   Intelegand ca Tiberiu nu doreste o colaborare, Lucian Blaga a expediat pantomina lui Nichifor Crainic, adagand pe pagina de garda precizarea " Toate drepturile rezervate. Indeosebi pentur punerea in muzica trebuie ceruta invoirea autorului".

1925-07-01   Sotii Blaga se aflau la Sovata. De la Sovata, tinerii au plecat spre Sibiu, apoi vor merge o saptamana la Brasov si vor reveni acasa, la Lugoj.

1925-10-01 - 1926-03-01   Directiunea Teatrului National din Craiova mentinea piesa Tulburarea apelor in programul stagiunii de iarna 1925-1926.

1925-10-05   Il aflam pe Lucian Blaga la Cluj, unde supraveghea tiparirea piesei Daria, care avea un tiraj de 1.000 exemplare, fiind tiparita la Editura Ardealul.

1925-12-01   A fost contactat de Ion Grigore din Timisoara Acesta dorea ca Lucian Blaga sa colaboreze la o noua revista care va avaea lunar , Banatul, iar pentru fieare articol publicat avea sa primeasca o remuneratie de 1.000 lei. Lucian Blaga accepta oferta!

1925-12-24 - 1926-01-06   Sotii Blaga se aflau la Sibiu, pentru a petrece sarbatorile de iarna alaturi de Lionel si de Ana Blaga.

Maturitate

1926 - 1926-04-30   In revista Cosanzeana in 14 foiletoane vor fi analizate cronologic volumele de versuri Poemele luminii, Pasii profetului, In marea trecere si piesele de teatru: Zamolxe, Tulburarea apelor, Daria si Fapta toate purtand semnatura poetului Lucian Blaga.

1926-02-01   Lucian Blaga gaseste in formula de buzunar volumul de eseuri Fetele unui veac, editat in format de buzunar.

1926-04-01   Lucian Blaga pleaca la Bucuresti. Aci se intalneste cu criticul Perpessicius caruia ii prezinta doua articole : Polivalenta estetica a naturii si Weltliteratur si ii propune publicarea in foileton a eseului Daimonion. Criticul accepta!

1926-04-04   Lucian Blaga ii trimite lui Ion Breazu cu dedicatie poezia Peisaj. Aceasta va aparea in dublul numar 14-15 al revistei Cosanzeana. Lucian Blaga va lega o prietenie trainica cu Ion Breazu.

1926-04-28   Lucian Blaga era la Sibiu. Imediat dupa ce s-a intors de la Bucuresti capatase o gripa care parca nu mai trecea. Primeste ordin de incorporare, insa facand vizita medicala comisia il scuteste de serviciul militar, gasindu-l bolnav de "insuficienta mitrala cu cianoza fetei".

1926-05-01   Trimite ziarului Gandirea poezia Biblica.

1926-06-30   Lucian Blaga avea sa se retraga dintre colaboatorii revistei Cosanzeana, dupa ce intr-un articol semnat de D.I.Cucu Lucian este numit un "accident literar".

1926-07-01   Sotii Blaga se aflau la Sovata. Vor face un popas si la Sibiu.

1926-08-04   Lucian i-a adresat o scrisoare lui Ion M. Mitilineu, ministrul de externe de la acea vreme, solicitand numirea ca atasat de presa la Munchen, in Germania. Inclina spre Polonia insa nu reusea sa primeasca un raspuns clar.

1926-09-30   Lucian ajunge in Bucuresti, unde aduce cu sine poemele Somn si Epilog. I le da lui I.Valerian pentru Viata literara iar aceste poeme ii vor aparea in numarul din 2 octombrie.

1926-10-15   Prin decizia ministeriala nr. 59.330, Lucian Blaga a fost numit detasat de presa la Varsovia, incepand cu data de 1 noiembrie 1926.

1926-11-01 - 1927-10-30   Lucian Blaga este atasat de presa la Varsovia. Intalnirea sotilor Blaga cu Varsovia era o mare si crunta dezamagire! Lucia Blaga avea sa spuna " Abia ajuns a Varsovia m-am imblnavit de-o foare curioasa boala nervoasa care mi-a facut imposibila orice munca in afara de cea de birou".

1926-11-05   Ministerul Afacerilor Externe era informat ca noul atasat cultural s-a prezentat la post. Pana in decembrie 1937, Lucian Blaga va fi atasat de presa respectiv consilier de presa la patru legatii romane in Polonia, Cehosolvacia, Elvetia, Austria si din nou Elvetia.

1926-12-25   Lucian isi cumpara o masina de scris.

1927   Lucian Blaga se apuca de transcris drama Mesterul Manole.

1927-02-17   Avea loc premiera piesei Daria la Teatrul National din Cernauti.

1927-02-28   Lucian termina de transcris Mesterul Manole pe care il dedica lui Sextil Puscariu "iubitoriului de stiinta si legende". Le cere parerea atat lui Sextil Puscariu la Cluj dar si lui Ion Breazu la Paris.

1927-05-01   Cumnata sa Whilhelmina in urma unei infectii contactate la nasterea celui de-al treilea copil, moare.

1927-06-01   Sotii Blaga paraseau Varsovia si pentru doua luni aveau sa fie in tara. Se vor stabili la Sibiu, in casa lui Lionel.

1927-06-30   Mesterul Manole aparea intr-un modest tiraj de 500 de exemplare, la tipografia Dacia Traiana. O suta de exemplare le trimite cunostintelor dar si personalitatilor vremii iar 400 le preda, cu chitanta, librariilor. "As mai incasa si eu niste parale, arza-le focul!". De la Sibiu, sotii Blaga au plecat la Lugoj.

1927-08-01   Lucian Blaga se intorcea in Polonia. Primeste o scrisoare prin care era informat de un comentariu negativ la adresa Mesterului Manole din partea d-lui Duica.

1927-09-26   Lucian Blaga este informat ca incepand cu 1 noiembrie avea sa fie mutat la Praga. Avea sa ramana aici pana la 31 martie 1928.

1927-11-07   Sotii Blaga soseau la Praga. Orasul le place iar starea lor de sanatate degradata la Varsovia in special din cauza vremii li se imbunatateste simtitor. Aveau o viata linistita si frumoasa incat " ne temeam sa vorbim despre acest bine ca sa nu-l deochem".

1928-01-14   Lucian Blaga primeste vestea ca incepand cu data de 1 februarie va fi transferat la Belgrad. Lucian Blaga se opune acestei decizii si trimite mai multe scrisori unor oameni influenti insa nu are noroc: urma sa fie transferat ori la Belgrad ori la Berna! I se aproba un concediu de 1 luna, incepand cu 1 februarie.

1928-02-01   Lucian Blaga si sotia sa se internau in Sanatoriul Priessnitz. Medicii au constatat la amandoi o accentuata depresie nervoasa, iar Lucian mai prezenta si "un mic icter foarte incapatanat". Inca de la sfarsitul lunii, Lucian Blaga avea informatii ca va fi transferat la Berna, in Elvetia, insa era suspicios. Rol hotarator in acest transfer l-a avut Caius Brediceanu, cumnatul sau, care intervenise pe langa Nicolae Iorga.

1928-03-13   Lucian Blaga era informat oficial ca avea sa fie delegat in Elvetia. Lucian era peste masura de fericit! Cornelia avea sa plece cateva zile la Lugoj sa-si revada mama, iar Lucian avea sa plece la Paris sa-i multumeasca cumnatului sau.

1928-03-21   Lucian Blaga era la Paris. Pe peron il astepta prietenul sau Ion Breazu si alaturi de care viziteaza obiectivele din Paris. Aici se intalneste si cu prietenul sau, D.D.Rosca. Va ramane aici urmatoarele 2 saptamani.

1928-04-02   Lucian Blaga isi lua in primire postul la Berna (unde va ramane pana la 30 octombrie 1932). Este primit cu amicitie si aveau impresia ca sunt intr-un Brasov occidental. Cornelia si Lucian vor adopta un regim vegetarian iar problemele lor de sanatate se amelioreaza simtitor.

1928-12-20   Sotii Blaga se aflau la Geneva, unde aveau sa se intalneasca cu Caius Brediceanu. Timp de o saptamana vor vizita Italia.

1929-12-06   Lucian si Cornelia se aflau la Roma, ca invitati ai fratelui Corneliei. Cornelia era insarcinata cu primul lor copil!

1929-12-30   Ministerul ii acorda o gradatie lui Lucian, incadrandu-l pe postul de "secretar de presa II".

1930-04-21   Lucian ii marturisea verisoarei sale intr-o scrisoare "... asteptam. Cornelia si Dumnialui - isi tot deau semne telegrafice. Te-ai intrebat ce nume vrem sa-i dam. Cele mai simple. Daca e fetita : Ana. Daca e baiat: Grigore. Am avut noi cestilalti destule nume romane sau din istoria antica".

1930-05-02   La clinica Engeried din Berna, avea sa se nasca Ana Dorica Blaga, alintata Dorly. Tatal, entuziasmat peste masura povestea " fetita e o miniatura a mea, culoarea, gura de la Cornelia".

1930-06-01   Lucian Blaga primea vesti din tara: i se oferise postul de director la Regiei Autonome a Teatrului National. Datorita fluctuatiilor politice si a faptului ca un asemenea post nu era sigur, Lucian Blaga refuza!

1931-03-15   Micuta Dorli avea sa se imbolnaveasca. Isi va reveni abia la inceputul lunii aprilie, cand doctorul le spune parintilor ca este bine.

1931-05-11   La Cluj, aparea ziarul Drum nou sub conducerea profesorului Sextil Puscariu, care se grabeste sa-l coopteze pe Lucian in redactie. Lucian Blaga accepta si semneaza articole cu initialele L.B.

1932-10-01   Prin interventia lui Caius Brediceanu, Lucian Blaga avea sa fie transferat cu serviciul la Viena, incepand cu 1 noiembrie! Ramane la Viena pana la 31 ianuarie 1937. Timp de 4 ani, sotii Blaga si micuta Dorly vor duce o viata linistita si lipsita de griji materiale!

1933   Moare mama poetului, Ana Blaga, la varsta de 74 de ani la Sibiu. Este inmormantata in Lacram, langa sotul ei.

1933-05-11   Lucian Blaga este avansat la gradul de "consilier de presa".

1935-01-29   Lucian Blaga asista la premierea dramei Avram Iancu, la Teatrul National din Cluj.

1936 - 1938   Ocupa functia de subsecretar de stat al Ministerului de Externe.

1936    Lucian Blaga devine membru activ al Academiei Romane.

1937   A fost ales membru al Academiei Romane. Discursul de recepţie şi l-a intitulat Elogiul satului romanesc.Are un rol major in formarea tinerilor care fac parte din Cercul literar de la Sibiu si o mare influenta asupra lui Ion Desideriu Sarbu. Se dedica cauzei presei romanesti din Transilvania , fiind redactor la Revistele Cultura ( Cluj) si Banatul ( Lugoj).

1938 - 1948   Este profesor la Universitatea din Cluj.

1938 - 1939    Blaga este numit ministru plenipotentiar al Romaniei in Portugalia.

1940 - 1946   Dupa Dictatul de la Viena, se refugiaza la Sibiu, insotind Universitatea din Cluj.

1942   Se retrage de la Revista Gandirea.

1943 - 1944   Infiinteaza la Sibiu revista de filozofie Saeculum.

1946 - 1948   Este conferentiar la Facultatea de Litere si Filosofie din Cluj.

1946    Apare Trilogia valorilor la Fundatia pentru literatura si arta, Bucuresti. Volumul contine: Stiinta si creatie, Gandire magica si religie si Arta si valoare.

1948   Este indepartat cu brutalitate de la catedra. Motivul este de natura politica: se pare ca Blaga a refuzat invitatia de a conduce Partidul National Popular, un satelit al Partidului Comunist. Impreuna cu el au fost inlaturati si conferentiarul s discipolul sau, Ion Desideriu Sarbu si profesorii universitari Liviu Calin si Nicolae Margineanu. Ocupa functia de bibliotecar.

1949 - 1951   Devine cercetător la Institutul de Istorie şi Filosofie.

1949-08-01   Moare la Sibiu si fratele poetului, Login Blaga.

1951 - 1954   Il gasim bibliotecar-sef.

1954 - 1959   Ocupa functia de director-adjunct la filiala clujeană a Bibliotecii Academiei.

1955   Nu ii mai sunt publicate volumele si prefera sa se ocupe de traduceri. In aceasta perioada a finalizat traducerea piesei Faust de Goethe.

1958   Apar, in traducerea lui Lucian Blaga, doua volume de Opere de Lessing la Editura pentru literatura si arte.

1958    Apare primul volum al Operelor lui G.E.Lessing, in traducerea lui Lucian Blaga. A tradus poeti germani clasici si moderni. Poeziile scrise in aceasta perioada vor fi publicate postum. Tot in aceasta perioada scrie romanul cu tenta autobiografica Luntrea lui Caron, publicat de asemenea postum.

Sfarsitul

1961-05-06   Dimineata , Lucian Blaga se stinge din viata in Clinica din Cluj.

1961-05-09   Lucian Blaga este inmormantat in Cimitirul din Lancram, alaturi de parintii sai .